HIV, un acronim care dă fiori. Îmi aduc aminte cum, acum vreo 10 ani, mă uitam cu un amestec de curiozitate și teamă la saloanele de la etajul 1, din Spitalul Matei Balș, locul unde erau internați pacienți cu HIV/SIDA. Eu aveam hepatită și eram internat la 3. În drum spre fumoar, treceam prin dreptul acelei uși și zeci de întrebări îmi electrocutau creierul: cine sunt cei de dincolo, cum arată, le e frică, ce-i motivează să lupte cu o boală așa de urâtă?  În cele câteva săptămâni petrecute-n spital, niciodată nu am prins deschisă acea ușă, însă în permanență am simțit dramele de dincolo de ea.

Acum, la un deceniu distanță, a trebuit să aleg să scriu despre unul dintre cele 16 proiecte finanțate de Rompetrol, în cadrul campaniei „Împreună pentru fiecare”. Am parcurs o singură dată lista și am fost convins că trebuie să vă povestesc despre „Centrul de servicii intergrate medico-psihologice pentru pacienții HIV/SIDA”. Este o premieră pentru România, un proiect al Spitalului Victor Babeș și al Fundației Romanian Angel Appeal. Inițiatorii au primit 100000 de lei pentru a reface o clădire a spitalului, clădire ce va fi sediul centrului. babes1400* de pacienți vor beneficia de ajutorul echipei permanente : 1 medic, 2 psihologi, un asistent social și 2 persoane cu HIV/SIDA care, bazându-se pe propria experiență, îi vor consilia pe alții. De ce este totuși acest centru altfel?  ” Pacienții HIV/SIDA vor avea posibilitatea să facă o serie de teste neurocognitive care pot pune în evidență deficiențe ale anumitor funcții precum atenție, memorie, viteză de procesare a informațiilor, motricitate „  mi-a explicat dr. Luminița Ene, coordonator tehnic al proiectului. Familiile celor infectați pot găsi și ele sprijin. De la psihologi, medici, dar și de la pacienți, pot afla cum să le facă celor dragi viața mai ușoară. Cei infectați cu HIV nu au de luptat doar cu boala cumplită. Nu, trebuie să înfrunte și fricile și prejudecățile celor sănătoși. Nu ar fi rău să se înființeze și un centru în care cei neinfectați să învețe că pacienții HIV/SIDA pot rămâne perfect integrați, fără să fie un pericol pentru ceilalți!

* În România, numărul persoanelor infectate cu HIV este în creștere: 754 (2012), față de 497( 2009). Aproape jumătate dintre cei descoperiți anul trecut au între 15 și 29 de ani și sunt din capitală. Din 1985 și până-n prezent, în România, 18797 de oameni au fost diagnosticați cu HIV/SIDA. Peste 6000 nu mai sunt în viață…

sursa foto: justri.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.